Huis voorbereiden op de kou, hoe?

Mike avatar

Mike op 07-01-2016

Echt winter is het nog niet geweest, maar met de intrede van 2016 geven de weermannen en -vrouwen aan dat Europa een koude periode tegemoet gaat. Wees alvast voorbereid en prepareer uw woning op de koude!

Huis voorbereiden kou

Tips om de woning voor te bereiden op de koude

Met onderstaande tips bent u goed voorbereid op de koude periode die ons te wachten staat. Voer ze nu alvast uit, dan zit u er straks warmpjes bij.

Laat een energieaudit uitvoeren

De verwarmingsinstallatie, isolatie, warmwaterproductie en elektra zijn belangrijke onderdelen die er voor zorgen dat het behaaglijk is in huis gedurende de koude periode. Laat daarom een expert een deze zaken nog eens controleren voordat de eerste nachtvorst intreedt. De expert zal een rapport opmaken waarmee u aan de slag kunt.

Wie nog een stapje verder wilt gaan laat een audit uitvoeren via infraroodthermogafrie door een gespecialiseerde firma. Het systeem vergelijkt temperaturen van oppervlakken, spoort koudebruggen op en ontdekt isolatieproblemen. Met de gegevens uit het rapport kunt u wederom aan de slag om het binnenklimaat in uw woning te verbeteren.

Overigens is een energieaudit iets anders dan het energie-prestatie-certificaat (epc), wat aantoont hoe energie-(on)zuinig een woning is.

Inspecteer zelf uw verwarmingssysteem

Ontlucht en ontkoppel de verwarming, controleer filters en roosters en zorg dat de schoorsteen geveegd is.

Vul gaten op

Tochtstrips rondom deuren en ramen scheelt al een hoop, maar vul overige kieren en spleten in muren en plafonds ook op om tocht tegen te gaan.

Zorg voor geïsoleerdeleidingen

Zorg dat deze voldoende geïsoleerd zijn en zodoende niet kunnen barsten bij temperaturen onder 0.

Verzegel de ramen

U kunt het glas van uw ramen extra beschermen met een soort plastic wat op het raam kan worden bevestigd en met een haardroger gekrompen kan worden tegen de ruit. Zo wordt de ruit als het ware ingepakt met krimpfolie en is deze beter beschermd.

Controleer gloeilampen

In de donkere dagen gebruiken we veel licht om sfeer te brengen in de woning. Uiteindelijk bepaalt de verlichting voor zo'n 10% de energienota. Stap daarom over op spaarlampen en/of lampen met een lager wattage.

Verzorg de goot

Dakgoten kunnen door de bladeren die in de herfst in de goot terecht zijn gekomen, 's winters nog wel eens voor problemen zorgen. Zorg voor vrije (dak)goten zodat het regenwater vrij weg kan stromen.

Isolatie, isolatie, isolatie

Een goed geïsoleerde woning trotseert de grootste koude zonder enige moeite. Is uw woning (op een aantal punten) nog niet geïsoleerd? Dan is dit het moment om te isoleren. Vloer-, spouwmuur- of dakisolatie scheelt een hoop in stookkosten en zorgt voor een optimaal binnenklimaat in de woning.

Besparen op en door isolatie

Door uw woning te isoleren bespaart u (op de langere) aanzienlijk op de energienota, maar de eerste besparing zit hem al direct in het laten plaatsen van de isolatie. In sommige gevallen kiezen mensen er voor om dit zelf te doen, maar het merendeel schakelt een specialistisch bedrijf in om de woning te isoleren.

Vergelijk altijd meerdere isolatiebedrijven voordat u definitief een professional inschakelt. Veelal lopen onderlinge prijzen behoorlijk uiteen en door te vergelijken kiest u gemakkelijker de meest voordelige partij. Dit is de eerste besparing die u kunt maken met isolatie, na verloop van tijd zult u merken dat u nog veel meer bespaart met een voldoende geïsoleerde woning.

Plus, u zit er écht warmpjes bij tijdens de koude!


Laat een reactie achter, vinden we leuk!