Isolatiekussens als vloerisolatie

Mike avatar

Mike op 12-10-2015

Isolatiekussens worden vaak gebruikt om vloeren te isoleren, maar zijn tevens geschikt voor andere vormen van isolatie. Dit opvouwbare isolatiemateriaal kent enkele voordelen, maar ook nadelen. Ontdek in dit artikel alles over isolatiekussens.

Isolatiekussens

Wat zijn isolatiekussens?

Een isolatiekussen is een opvouwbaar isolatiemateriaal wat is vervaardigd van polyester en polyethyleen. De isolatiekussens bestaan uit meerdere lagen waartussen lucht wordt opgevangen. Voor vloerisolatie zien we vaak isolatie kussens bestaande uit twee of drie luchtkamers. Het isolatiekussen met drie lagen heeft de hoogste warmteweerstand.

Isolatiewaarde van isolatiekussens

Isolatiekussens hebben een hoge isolatiewaarde. De isolatiewaarde, ook wel isolerend vermogen genoemd, geeft aan hoe goed het isolatiemateriaal isoleert.

De isolatiewaarde kent drie klassen: redelijk, goed en uitstekend. Het isolerend vermogen wordt aangegeven met de zogenoemde r-waarde, waarbij geldt dat hoe hoger de waarde, hoe beter het materiaal zal isoleren en hoe hoger uw uiteindelijke besparing ook zult zijn.

Voordelen van isolatiekussens

Isolatiekussens behalen voor wat betreft de isolatiewaarde het beste resultaat samen met PUR. Ook op vochtgedrag behalen isolatiekussens goede resultaten, al doet PUR het op dat vlak net iets beter.

Isolatiekussens zijn waterafstotend en daardoor voorkomt het isolatiemateriaal schimmelvorming en rot. Op duurzaamheid en brandwerendheid scoren isolatiekussens voldoende, maar niet het beste van alle mogelijke soorten isolatiemateriaal.

Nadelen isolatiekussens

Isolatiekussens zijn kwetsbaar. De kussens kunnen bijvoorbeeld vrij gemakkelijk kapot gaan wanneer u in de kruipruimte zult moeten zijn. Er bestaat een kans dat u de kussens dan kapot stoot. Echter zijn isolatie kussens, mits goed geplaatst natuurlijk, geheel onderhoudsvrij.

Plaatsen van isolatiekussens

Het plaatsen van de isolatiekussens kunt u zelf doen, maar natuurlijk ook uitbesteden aan een professional. Wanneer u het laten plaatsen van de kussens door een vakman laat uitvoeren bent u verzekerd van een juiste plaatsing en heeft u lange tijd geen omkijken meer naar het isolatiemateriaal.

Besluit u om een vakman in te schakelen om de isolatiekussens te plaatsen is het raadzaam om meerdere experts met elkaar te vergelijken alvorens u een keuze maakt wat betreft de juiste vakman. Onderlinge prijzen verschillen namelijk behoorlijk. Door te vergelijken kunt u direct al de eerste besparing binnen halen. Soms verschillen de kosten voor het laten plaatsen van de isolatie kussens als vloerisolatie namelijk tot wel 40 procent!


Laat een reactie achter, vinden we leuk!