Natbouw vloerverwarming, wat is het precies?

Mike avatar

Mike op 07-01-2016

Wanneer je vloerverwarming overweegt kun je kiezen uit droogbouw- en natbouw vloerverwarming. Ontdek in dit artikel alle eigenschappen van natbouw vloerverwarming.

Natbouw vloerverwarming

Natbouw vloerverwarming

Met natbouw vloerverwarming wordt vloerverwarming bedoeld die op krimpnetten, noppenplaten en tackerplaten wordt gemonteerd. Natbouwe vloerverwarming is mogelijk met een natte dekvloer zoals betonvloeren of cementvloeren. De verwarmingsbuizen worden in een specie van zand en cement gestort zodat de vloerverwarming één wordt met de vloer. Natbouw vloerverwarming is daarmee wel duurder in aanschaf dan droogbouw vloerverwarming, maar kent een aantal voordelen.

Voor- en nadelen van natbouw vloerverwarming

Natbouw vloerverwarming is duurder dan droogbouw en heeft langer de tijd nodig om op te warmen, maar daar staat tegenover dat de warmte goed verspreid wordt en langer wordt vastgehouden. Daarnaast is de integratie van verwarmingsbuizen en de vloer uniek te noemen.

Een nadeel van natbouw vloerverwarming is de droogtijd. Je zult rekening moeten houden met een droogtijd van een week per centimeter zandcement. Met een doorsnee opbouw van ongeveer 5 centimeter komt de gemiddelde droogtijd dan al gauw op 4 á 5 weken. In deze periode mag de vloerverwarming uiteraard niet gebruikt worden.

Natbouw vloerverwarming laten installeren

Natbouw vloerverwarming laat je installeren door een specialist vanwege de moeilijkheidsgraad van de installatie. Er zijn maar weinig handige doe-het-zelvers die zelf aan deze klus beginnen.

Het is dan ook erg goed om te weten dat de eerste besparing met vloerverwarming makkelijk te maken is. Installateurs hanteren onderling uiteenlopende tarieven en door meerdere vaklui met elkaar te vergelijken maak je makkelijker (en bewuster) de keuze voor de voordeligste vakman.

Mensen die deze vergelijking eerder maakten konden rekening op een besparing op de installatiekosten die gemakkelijk oploopt tot wel 40% van de totale kosten voor natbouw vloerverwarming!


Laat een reactie achter, vinden we leuk!